Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen

De toegang tot medicijnen staat onder druk. Ze worden duurder en duurder, zonder dat farmaceutische bedrijven duidelijk maken waarom.

Wemos komt in actie en roept de regering op wet- en regelgeving in te voeren voor meer transparantie over de kosten en prijsbepaling van medicijnen. Zo houden we zorg toegankelijk voor iedereen.

En dat is hard nodig. Want wat is belangrijker: de gezondheid van iedereen of gigawinsten voor de farmaceut?

Sluit je aan bij de oproep voor toegang tot medicijnen. Word lid van onze LinkedIn-groep en blijf op de hoogte van onze campagne.

Deel onze oproep #medicijnenvooriedereen

Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen

Als je ziek bent of wordt, wil je toegang tot de zorg en medicijnen die je nodig hebt. Maar de toegang tot levensreddende medicijnen staat steeds verder onder druk. Meer en meer nieuwe medicijnen zijn extreem duur, zonder dat farmaceutische bedrijven duidelijk maken waarom. Iedereen kan ziek worden, maar als het zo doorgaat kunnen we straks misschien niet meer voor iedereen de beste zorg betalen.

De farmaceutische industrie rekent extreem hoge en ondoorzichtige tarieven. Diezelfde euro’s kunnen we niet uitgeven aan zorgpersoneel, het openhouden van zorglocaties en andere zorg. De stijgende kosten zijn niet langer vol te houden. Begin 2023 werd voor het eerst besloten om twee medicijnen – één voor borstkanker, één voor een zeldzame stofwisselingsziekte – niet meer te vergoeden ​​vanuit de basisverzekering.

Wemos strijdt voor het recht op gezondheid en zet daarbij in op systeemverandering. Wij willen een systeem dat gericht is op het publieke belang van gezondheid, in plaats van op het maken van (extreme) winsten. Dat kan alleen als er meer transparantie komt over de kosten en prijsbepaling van medicijnen.

Opeenvolgende kabinetten komen tot nu toe slechts met woorden, niet met daden. In het regeerakkoord van 2021 staat dat ze ‘de grip op stijgende zorgkosten van dure geneesmiddelen (willen) vergroten zodat deze tegen een eerlijke prijs op de markt komen’. De regering wil dit bereiken door in te zetten op transparantie in de prijsopbouw van geneesmiddelen. Rutte IV is op dit onderwerp echter nog geen stap verder gekomen.

Daarom roepen wij het demissionaire kabinet op, maak je belofte alsnog waar. Zorg dat Nederland een eerlijke prijs voor geneesmiddelen betaalt:

  1. Voer wet- en regelgeving in voor de farmaceutische industrie die zorgt voor meer transparantie over de kosten en prijsbepaling van medicijnen.
  2. Onderzoek en ontwikkeling van medicijnen wordt betaald met belastinggeld. Stel voorwaarden aan deze financiering zodat er geen woekerwinst wordt gemaakt met medicijnen die dankzij onderzoek op onze universiteiten zijn ontwikkeld.

Sluit je aan

Help ons hierbij. Samen brengen wij de politiek in beweging. De komende tijd agenderen we dit onderwerp en laten we onze stem horen in Den Haag.

Sluit je aan en blijf op de hoogte van onze campagne. In een speciale LinkedIn-groep praten we jullie maandelijks bij. Meld je hier aan.

Samen maken we zo voor iedereen de toegang tot medicijnen rechtvaardig. Want wat is belangrijker: de gezondheid van iedereen of gigawinsten voor de farmaceut?

Meer lezen?

 

Blijf je liever per mail op de hoogte. Dat kan ook:

 

 

Logo van de Nationale Postcode Loterij Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube