Brechje Oonk

Global health advocate

“Toegang tot medicijnen is een belangrijk onderdeel van het recht op gezondheid, een recht dat ieder mens heeft.  Het zou niet moeten uitmaken hoeveel geld je hebt, of waar je woont. Bij Wemos werken we aan systeemverandering en pakken we grondoorzaken van ongelijkheid aan zodat iedereen toegang heeft tot geneesmiddelen.”

Brechje is global health advocate bij Wemos. Als onderdeel van het medicijnenteam van Wemos richt ze zich op thema’s zoals eerlijke prijzen, transparante prijstelling en lokale productie van geneesmiddelen.

Hiervoor werkte Brechje bij Simavi, waar ze als advocacy officer zich in Nederland en internationaal inzette voor de rechten op schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, met een focus op het versterken van de positie van meisjes en vrouwen in klimaat-kwetsbare gebieden. Ook heeft ze gewerkt op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze deel was van het watercluster.

Brechje heeft een interdisciplinaire bachelorstudie aan de Universiteit van Leiden en een masterstudie in Global Health aan Maastricht University behaald. Daarin heeft ze zich gespecialiseerd op het implementeren van innovaties en de effecten van ongelijke machtsverhoudingen tussen en in landen op gezondheid.

Terug naar het overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube