Zo kunnen Nederland en de EU zorgen voor gelijke toegang tot medicijnen

8/5/2019 - Nieuws

Waarom zijn (sommige) medicijnen zo duur? Hoe worden geneesmiddelen ontwikkeld in Nederland en hoe draagt ​​dit systeem bij aan ongelijke toegang tot medicijnen? Onze nieuwe infographic laat zien hoe het systeem van medicijnontwikkeling in elkaar zit, en waarom Wemos vindt dat de EU en de Nederlandse overheid meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving gelijke toegang tot medicijnen heeft.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van sommige (nieuwe) medicijnen zo gestegen, dat eerlijke toegang tot deze medicijnen op het spel staat. Gebrek aan transparantie over onderzoeks- en ontwikkelingskosten en marktexclusiviteit van farmaceutische bedrijven zijn hier enkele redenen voor. Ook is er geen transparantie over medicijnprijzen tussen EU-landen onderling. Hoge prijzen zijn het gevolg, met als (ongewenst) resultaat geen of ongelijke toegang tot medicijnen. Als er toch toegang is, bijvoorbeeld via de zorgverzekering, dan brengt dit weer hoge kosten met zich mee voor de samenleving.

De infographic laat zien wat Wemos vindt dat de EU en Nederland kunnen doen om ervoor te zorgen dat alle burgers gelijke toegang tot medicijnen hebben. Global health advocate Ella Weggen: ‘Ze zouden wetten kunnen aannemen om te garanderen dat onderzoeks- en ontwikkelingskosten en prijzen transparant zijn, en zorgen voor gezonde concurrentie. Ze zouden concurrentieverstorend gedrag moeten voorkomen. Verder moeten zij voorwaarden verbinden aan licenties voor medicijnen die met publiek geld zijn ontwikkeld. Tenslotte is er behoefte aan betere en transparante samenwerking tussen landen bij de onderhandelingen over medicijnprijzen.’

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube