Start campagne voor eerlijke medicijnprijzen

5/7/2023 - Nieuws

Wemos is vandaag een campagne gestart voor eerlijke prijzen van medicijnen. In een video gaat Roel Maalderink, bekend van tv-programma Plakshot, als Mark van Katjing Farma de straat op om met mensen in gesprek te gaan over de nieuwe medicijnen van zijn bedrijf. Mensen schrikken als ze de prijzen horen van zijn producten. Helaas zijn buitensporige medicijnprijzen de realiteit. In een manifest roepen we de regering op om in actie te komen om de toegang tot medicijnen en zorg voor iedereen te garanderen.  

De toegang tot medicijnen staat onder druk. Nieuwe medicijnen worden steeds duurder, zonder dat farmaceuten duidelijk maken waarom. Dure medicijnen dreigen niet meer vergoed te kunnen worden en de hoge kosten leiden tot verdringing van andere zorg. Eerder dit jaar besloot minister Kuipers van VWS voor het eerst om twee medicijnen niet te vergoeden vanwege de extreme en ondoorzichtige prijzen. 

Wemos roept de regering op om te zorgen voor eerlijke medicijnprijzen. Wij pleiten voor wet- en regelgeving voor transparantie over de kosten en prijsbepaling, en afspraken over de prijs als medicijnen met belastinggeld worden ontwikkeld. In het regeerakkoord belooft het kabinet ‘de grip op stijgende zorgkosten van dure geneesmiddelen te vergroten’, maar tot op heden blijft het bij woorden. 

Heb je interesse in dit onderwerp? Dan kun je lid worden van een speciale LinkedIn-groep om je aan te sluiten bij onze oproep en op de hoogte te blijven van onze inspanningen.  

Bekijk de actiepagina met de video van Roel Maalderink en ons manifest: www.wemos.org/medicijnenvooriedereen  

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube