Photo Mariëlle Bemelamns

Mariëlle Bemelmans

Directeur

“Ons werk bij Wemos op mondiaal niveau is relevant voor dezelfde problemen als waarmee ik tijdens mijn jarenlange werk in Afrika werd geconfronteerd. We pakken de onderliggende oorzaken aan van het gebrek aan universele toegang tot gezondheid in veel landen wereldwijd. We zien dat het een politieke realiteit is: economische belangen winnen het te vaak van gezondheidsbelangen, terwijl gezondheid voor iedereen wereldwijd absoluut een veel hogere prioriteit zou moeten hebben. Overheden hebben zowel een nationale als een mondiale verantwoordelijkheid in het realiseren van het recht op gezondheid.

Mariëlle startte in april 2017 als directeur van Wemos. Zij is sinds 2000 werkzaam op het gebied van internationale gezondheidszorg, voornamelijk in coördinatiefuncties bij Artsen zonder Grenzen in Afrika. Voor twee langere periodes werkte zij in Sudan en Malawi. Andere werkervaring verkreeg zij in Uganda, Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika, Lesotho, Mozambique, DRC, Sierra Leone, Senegal en Zimbabwe. Voor Artsen zonder Grenzen werkte zij zo’n vier jaar als landsdirecteur in Malawi en later op het gebied van gezondheidsbeleidsanalyse en advocacy vanuit het hoofdkantoor in Brussel.

Mariëlle behaalde haar master in Public Health aan de Liverpool School of Tropical Medicine. Daarvoor studeerde zij management en verpleegkunde aan de hogeschool in Wageningen en Ede.

De grote uitdaging tijdens haar werk in de zuidelijke regio van Afrika was zoveel mogelijk mensen met hiv toegang te geven tot langdurige behandeling, terwijl er een groot gebrek was aan zorgpersoneel. Zij pleitte voor betere investering in de zorg en het personeel op nationaal en mondiaal niveau en publiceerde artikelen in medische vakbladen op het gebied van gezondheidssystemen, hiv/aids en zorgpersoneel. Dit leidde tot een proefschrift waarop zij in 2016 promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voor haar directeurschap bij Wemos was zij werkzaam als Public Health Consultant waarbij zij evaluaties, onderzoek en adviesfuncties vervulde voor verschillende organisaties zoals Oxfam, het Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarnaast verzorgt ze gastlessen op het gebied van internationale gezondheidszorg op universiteiten in Europa.

Terug naar het overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube