Oproep aan Kamerleden: sta voor Nederlandse bijdrage aan ontwikkeling

2/6/2023 - Nieuws

Kamerleden kunnen zich inzetten om de geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking te herzien, zodat kan Nederland structureel blijft dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals. Wij maken ons grote zorgen over de impact die de aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zullen hebben op het leven en de gezondheid van de allerarmste en meest kwetsbare mensen wereldwijd. De bezuinigingen van 3,4 miljard op het budget voor ontwikkelingssamenwerking zijn mede ingegeven door de oplopende kosten van de eerstejaarsopvang van asielzoekers, die uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking worden betaald. Nederland wordt hiermee op den duur de grootste ontvanger van haar eigen ontwikkelingsgelden, terwijl onze bijdrage aan een rechtvaardige wereld en mondiale gezondheid verschraalt. Wij schreven Kamerleden aan met de oproep zich hard te maken voor herziening van de plannen. Hieronder lees je onze oproep.

Oproep aan Kamerleden

De bezuinigingen zijn meer dan abstracte cijfers in een spreadsheet.
Ze hebben directe gevolgen voor heel veel mensen. Nog steeds sterft er elke twee minuten een vrouw aan de gevolgen van complicaties tijdens de zwangerschap of de geboorte. Het financieringstekort voor basisgezondheidszorg in de 54 armste landen dreigt op te lopen tot 176 miljard euro in 2030 waardoor miljoenen mensen en kinderen niet de zorg zullen krijgen die ze nodig hebben. Dit geldt vooral voor de meest gemarginaliseerde groepen. Nederland is een van de weinige donorlanden die wereldwijd investeert en zich uitspreekt vóór kwetsbare groepen en vóór seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De bezuinigingen zullen de belangrijke rol die Nederland hierin speelt negatief beïnvloeden. Dit gebeurt juist op een moment waarop het beleidsterrein wereldwijd onder enorme druk staat, zoals we onlangs hebben gezien met de anti-homowet in Uganda.

De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat mondiale gezondheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Ziekten kennen immers geen grenzen.
Nederlandse investeringen in ontwikkelingssamenwerking hebben bijgedragen aan internationale samenwerking om wereldwijde gezondheidscrisissen aan te pakken en de verspreiding van overdraagbare ziekten te voorkomen. De pandemie heeft laten zien hoe belangrijk het is om te investeren in veerkrachtige gezondheidssystemen. Niet alleen voor gezonde samenlevingen nu, maar ook om beter voorbereid te zijn op mogelijk toekomstige pandemieën. Als we onze inzet op ontwikkelingssamenwerking verminderen, brengt dat niet alleen het welzijn van kwetsbare gemeenschappen in gevaar, maar kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de bescherming van onze eigen gezondheid, bijvoorbeeld tijdens een nieuwe pandemie.

Deze bezuinigingen raken de allerarmste en de meest kwetsbare mensen wereldwijd.
En dat terwijl veel lage- en middeninkomenslanden nog herstellende zijn van de Covid-19 pandemie die grote economische schade en menselijk leed heeft veroorzaakt. Sinds 2019 is er geen vooruitgang meer geboekt op het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs), waar ook Nederland zich aan heeft gecommitteerd. Dat geldt ook voor SDG 3, voor goede gezondheid en welzijn. In deze tijd van ongekende mondiale uitdagingen, van klimaatverandering en wereldwijde gezondheidscrises, vormt ontwikkelingssamenwerking een levensader voor miljoenen mensen. Het draagt bij aan een wereld die veiliger, gezonder en welvarender is voor iedereen.

Met de geplande bezuinigingen staat ook de reputatie van Nederland als betrouwbare partner en donor op het spel.
Via investeringen in mondiale gezondheidsfondsen zoals de ‘Global Financing Facility’ en de ‘Global fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria’ draagt Nederland al jaren bij aan een duurzame aanpak van complexe, hardnekkige gezondheidsproblemen. Dankzij deze financiële steun heeft Nederland (gedeelde) zetels in het bestuur van deze en andere mondiale gezondheidsfondsen. Daarmee kan het invloed uitoefenen op de richting en strategie van deze fondsen. Met de ingrijpende bezuinigingen dreigt Nederland de opgebouwde reputatie als deskundige en betrouwbare partner op het internationale toneel ter grabbel te gooien.  

Gezien de ernst van de situatie vragen wij u om het volgende te doen: 

  1. Stel deze kwestie aan de orde in het Parlement, roep op tot heroverweging van de bezuinigingen en benadruk hoe belangrijk het is dat de Nederlandse overheid zich blijft inzetten voor wereldwijde gezondheid en ontwikkeling, inclusief seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. 
  2. Treed in overleg met uw collega woordvoerders van Financiën en Justitie en Veiligheid om te kijken of een groot deel van de kosten die gepaard gaan met de eerstejaarsopvang van asielzoekers, gedekt kan worden vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Afstemming hiervoor zou plaats moeten vinden vóór het debat over de voorjaarsnota van 8 juni aanstaande. 

Door de geplande bezuinigingen te herzien, kan Nederland structureel bij blijven dragen aan het behalen van de SDGs. Wij hopen op uw steun om dit voor elkaar te krijgen. Want de meest kwetsbare mensen op de wereld verdienen deze inzet van Nederland.

Bekende Nederlanders en directeuren in actie

Brancheorganisatie Partos maakte met behulp van haar leden een video waarin bekende Nederlanders zeggen: “Draai bezuinigingen op het budget voor internationale armoedebestrijding en noodhulp terug.” Wemos werkte ook mee aan een langere video met een oproep van directeuren van Nederlandse organisaties die zich inzetten voor internationale solidariteit. En onder #stopbezuinigingopontwikkeling is er veel aandacht voor het onderwerp op sociale media.

Foto op overzichtspagina: Simon Ruf / UNMEER (op Flickr).

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube