Geneesmiddel vijfhonderd maal duurder

27/8/2018 - Nieuws

Stichting Farma ter Verantwoording wil dat de Autoriteit Consument & Markt optreedt tegen de farmaceut Leadiant Biosciences Ltd. De farmaceut brengt het geneesmiddel chenodeoxylzuur (CDCA) op de markt voor een prijs dat vijfhonderd maal duurder is dan voorheen. Wemos vindt dit onacceptabel.

Het geneesmiddel chenodeoxylzuur (CDCA) is een medicijn voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendinous xanthomatosis (CTX). Dit medicijn kost € 153.300,- per behandeling per jaar. Hetzelfde medicijn (voor een andere toediening) was voorheen vijfhonderd keer goedkoper. “Wij vinden de handelswijze van Leadiant maatschappelijk onbetamelijk’, zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording. “Leadiant maakt misbruik van haar economische machtspositie. De Stichting zal daarom een handhavingsverzoek doen bij de Autoriteit Consument en Markt die tegen deze misstanden kan en zou moeten optreden.”

Wemos-pleitbezorger Ella Weggen is lid van de Raad van Advies van Farma ter Verantwoording. De Stichting pakt farmaceuten aan die een te hoge prijs vragen voor hun medicijnen. Lees hier meer.

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube