Emily Dowdalls

Emily Dowdalls

Global health advocate

“De systemen die de klimaatontwrichting veroorzaken, zijn dezelfde systemen die wereldwijd de sociale ongelijkheid in stand houden. Ik ben van mening dat er in de beleids- en beslissingslagen van de gezondheidszorg een blinde vlek is voor het vergroten van deze ongelijkheid door de huidige inrichting van productieketens en de medicijnenmarkt. Het huidige systeem met scheve machtsverhoudingen maakt dat farmaceuten elke prijs kunnen vragen die ze willen. Ik wil bijdragen aan de dekolonisatie van de productie en verdeling van medicijnen. Ook wil ik het systeem dat bepaalt welke prijzen we betalen voor geneesmiddelen eerlijker maken. Door passende wet- en regelgeving zouden bedrijven gestimuleerd moeten worden ook zorg te dragen voor het maatschappelijk zorgbudget.”

Emily Dowdalls is senior global health advocate in het medicijnenteam bij Wemos. Voorheen heeft ze gewerkt als apotheker en een aantal jaar geleden de keuze gemaakt om haar intrinsieke waarden te volgen en te werken aan meer (klimaat)rechtvaardigheid in de gezondheidszorg. Emily is actief geweest in de klimaatbeweging (onder andere bij Milieudefensie) en heeft voorheen gewerkt voor stichting Farma ter Verantwoording.

Voor Emily valt dit allemaal onder klimaatrechtvaardigheid: zonder sociale duurzaamheid is ecologische duurzaamheid namelijk onbereikbaar – en zal dit ten koste gaan van de gezondheid van mensen wereldwijd.

Emily heeft een Bachelor en Master Farmacie aan de Universiteit Utrecht behaald, en de opleiding Bewegingsopbouw gevolgd bij het Lowlander Project.

Terug naar het overzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube